Uhlíková oceľ: najdôležitejšie vlastnosti a aplikácie

Existuje mnoho druhov ocele a klasifikujeme je hlavne podľa ich chemických vlastností. Väčšinou určujú špecifickosť daného oceľového prvku a jeho následné použitie. Príkladom mimoriadne odolné ocele pre najnáročnejšie použitie je oceľ k nauhličovanie. V tomto článku predstavíme jeho najdôležitejšie funkčné vlastnosti a príklady použitia.

Čo je to nauhličovanie ocele?

Tento proces nauhličovanie ocelí je postupom termochemickou, ktorým sú vystavené nízkouhlíkovej ocele. Spočíva v difúznym nasýtenia uhlia povrchovou vrstvou ocele počas spracovania prku. Týmto spôsobom sa získajú požadované vlastnosti, ako je odolnosť horných vrstiev proti oderu pri zachovaní mäkkých a plastických hlbších vrstiev (jadra). To sa následne prekladá na zvýšenú odolnosť nárazu nárazového materiálu. Oceľ pripravená týmto spôsobom je určená pre použitie v extrémne drsných podmienkach, ako je vysoké zaťaženie alebo vysokej teploty.

Proces nauhličovanie sú vystavené hlavne súčasti stroja, kde je vyžadovaná vysoká tvrdosť povrchové vrstvy a tvárneho jadrá, alebo okrem iného ozubené kolesá, slimáky, hriadele, puzdrá, veľkých rozmerov, vystavené veľmi vysokým tlakom a zaťaženie.

Čo je zvláštne na ocele pre nauhličovanie?

Spoločnosť MTM STAL poskytuje široký výber kvalitných ocelí pre rôzne aplikácie. V našej ponuke sú nauhličovanie ocele 16HG / 16MnCr5, OCEĽ 18HGT a 17HNM (18CrNiMo7-6).

Oceľ 16HG/16MnCr5 sa vyznačuje špecifickými vlastnosťami. Jeho hlavným rysom je vysoká ťažnosť jadra s vysokou tvrdosťou povrchu. Výrobky z nej sa vyznačujú mimoriadnou odolnosťou. Patrí medzi ne menšie súčasti stroja, ako sú napríklad skrutky, púzdra, ozubené kolesá, čapy, vačkové hriadele a formovacie dosky. V prípade u tohto typu ocele je zváranie možné len pred procesom nauhličovanie.

Na druhú stranu, konštrukčná oceľ OCEĽ 18HGT sa vyznačuje vysokou tvrdosťou povrchu. Jadro je veľmi trvanlivé a súčasne zaisťuje ťažnosť. Používa sa pri výrobe malých a stredných súčastí, ktoré sú vystavené veľkému zaťaženiu, napríklad ozubené kolesá, diferenciálnej diely a hriadeľa prevodovky.

V sortimente máme tiež konštrukčná oceľ k nauhličovanie 17HNM (18CrNiMo7-6). Je určený pre tepelné spracovanie, termo-chemické a plastové. Používa sa predovšetkým na vytváranie konštrukčných častí, ktoré sú vystavené veľkému zaťaženiu, napríklad elementy prevodov alebo ozubnice.